sonraTekrar diyorum hem de bilgilendirme olur, trafolardan böyle bir olay yaşanmaz ...
BÖYLE BİR ŞEY İMKÂNSIZ
Maden ocaklarında kullanılan trafolarda yangın çıkması ve patlama yaşanması ihtimali yok, sıfırdır. Çünkü bu trafolar ex - proof malzemelerdir. Trafolar da panolarda tüm ekipmanları her şey dahil olmak üzere ex-proof, yani, patlamaya ve yanmaya dayanıklı malzemelerden üretilir. Ama bu maden ocaklarının sahiplerine bağlı. Bu kurallara ne kadar riayet edildi? Ne tür bir trafo satın aldıkları önemli. Piyasada normal yerlerde satılan direk tepesine konulan trafolardan alıp da oraya koydularsa bir facia. Bu trafolar bir olay yada patlama olduğunda hemen yangın çıkarmaya ve hatta yangını körüklemeye müsait. İşverenin bu kurallara ne kadar riayet ettiği konusunda bilgimiz yok. Ama kural olarak maden ocaklarında kullanılacak trafolar ve tüm elektrik ekipmanları, ez-proof yani patlamaya karşı dayanıklı malzeme olması lazım. Malzemelerin tamamının bu özellikte olması şart. Malzemelerin tamamının ex-proof özellikli olması halinde bu malzemelerden kaynaklı bir olayın, yangının veya patlamanın meydana gelmesi mümkün değildir.
Ucuz malzeme mi kullanılmış olabilir?
Burada hedef saptırılıyor olabilir. Ama kuralına uygun olmamışsa malzeme, trafodan, elektrik panosundan dolayı böyle bir olay yaşanmış olabilir. Ama yönetmeliklere, şartnamelere uygun malzeme kullanılmışsa bunun olma ihtimali yoktur, sıfır.
Patlayıcı Ortamlar ve Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Elektrik Aygıtlar kitabının yazarı ve birçok madende elektrik tesisatı ve trafolarla ilgili eğtim semineri veren Elektrik Mühendisi Kemal Sarı da trafoların patlamasıyla yangın çıkması ihtimalinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Sarı, Türkiyede madenlerde kullanılan trafo üretilmiyor. Tamamını yurtdışından alıyoruz. Bunlar da çok özel üretimdir. Kullanılan kablolar vs özeldir. Bir trafo patlayabilir, kısa devre yapabilir ama kesinlikle yangın çıkartmaz. Böyle bir şey imkansız. Somadaki kazanın da trafodan meydana gelmesi mümkün görünmüyor. Uzmanların incelemesinden sonra yangının nedeni ortaya çıkacaktır ancak şöyle bir durum var. Soma madenlerindeki kömür içten içe yanar. Zonguldaktan farklıdır. Belki bir yerde küçük bir yangın çıkmıştır. Kontrol altına alınamamış ve büyümüştür. Yani bir dikkatsizlik, ihmal olabilir.
"Trafo patladıysa kalitesiz malzeme kullanılmıştır" - Türkiye Haberleri - Radikal
Murat Yetkin bugünkü yazısında da "trafo' meselesine dikkat çekerek şunları yazdı:
"(...) Ama şu trafo işi var Maden sahibi Gürkan 2012de bir grup gazeteciyi madene davet etmiş, konuşmuş.
Gürkan daha önce de, özelleştirilmeden evvel devletin tonunu 130 dolara mal ettiği kömürü 24 dolara mal etmesiyle övünüyordu zaten.
Buraya dikkat:
Maliyeti düşürme nedenlerinden biri olarak da ithal edilen trafo panolarının yerine kendi geliştirdikleri trafo panolarını kullanmalarını göstermiş; Enerji Bakanı da daha sonra buna değinmiş zaten.
Biraz kinayeli olmuş!chp milletvekillerinin her dile getirdiği kesin doğruysa doğru yoldasınız ne diyeyim tebrikler.
millet öyle diyo ben demiyim gerek yokBiraz kinayeli olmuş!
Sanki Hükümet çok doğru bir yolda.
Amin abi inşallah iyi haberler alırızarkadaşlar konu biraz saptı son aldığım haberlerden sonra kimseye siyasi yada herhangi bir durum için laf yetiştecek halim yok. bu olaylar bir bitsin içerideki mahsur kalanlardan iyi haberleri alalım gerçek rakamları buradan yazarım
270 ten fazla ölü var ve içeride nereden baksanız 200 insan daha var ve cenazesi çıkan 1 kardeşim (benim kardeşimle birlikte yurt dışına eğitime gidecekti pasaportunu bile 10 yıllık yaptırmış 30 yaşında gencecik pırıl pırıl genç) 6 kardeşimde yer altında inşallah iyi haberlerini alacağım.
peki hocam siz aynen devam edin bu forumunda yüzde 90 ı hangi ideolojide çok belli bize at gözlüğü ile bakıyorsunuz diyen siz tarihte hep aynı laflara muhattap olduk ama ne acıdır ki hiç ikditar olamayan sizler at gözlüğü olmadan muhalefet olurken biz at gözlüğüne rağmen iktidar olduk insanları küçümsemekten vazgeçmediğiniz müddetçede iktidar olmazsınız anca iftira atar böyle bir facia olsunda hükumet aleyhine konuşalım derdine düşersiniz yazık halinize kibriyat ve hakaret üzerine herşeyiniz at gözlüğüymüş yav hehe.26. mesajda iyi niyet degil olsa olsa at gözlügü vardır yada polyanna vardır.
ne alaka simdi yerin altındaki adamlarla ayakkabı kutusuymuş ıvır zıvırmış ustanız gibi laf kalabalıgı yapıyosnuz anca
bunu nasıl bir sabotaj olarak görebilirsiniz ?? gezi olayları derken akp nin suçlu olduğunu dünya yazarken siz nasıl sessiz kaldınız... gerçi siz berkin öldüğündede kıs kıs gülüp arkasından laf atan değilmiydiniz. ben chp li değilim ama insani duygularım daha ağır ... gerçi siz "liderinizi" herşeyden üstün tutup Peygamber görmediniz mi ? yada şu yazıyı da dile getireyim bir akp li demişti ki "liderimi karımla görsem kıskanmam" hani edep hani uslup... neyse biz tekke tarikat altında neler gördük neler izledik burada açmak doğru değil aynı şekilde "BU BİR SABOTAJDIR" demek gibikim bilir bir sabotajdır denetimsizlikten söz eden vekil konuşmasının sonunda bunun hesabını vereceksiniz derken neyi kasdetti acaba bu tehdidin altında ne vardı acaba ki ayakkabı kutusuda son derece komplo ile olmuş bir olaydır hakan şükürün kardeşi gökan şükür tarafından eve motokurye ile gönderilerek ve hakan şükürün istifa ettiği gecenin sabahında başlayan bir operasyonla başlamıştır bunlar üzerinden ebediyyen demogoji yapabilirsiniz ama hiç başarılı olamayacaksınız emin olun ve bu millet için projeler yaparak gelin bu ülkeyi ileriye götürün oyumu chpye vermezsem şerefsizim bukadar diyorum bu milleti anlayın artık bu milletin derdi akp değil bu kazayı bu elim acıyı bu millete yaşatanları bunun sorumlularını bu konuda son kez yazdığım bu mesajda kınıyorum Allah belalarını versin diyorum.
dünyada maden ölümleri konusunda lider ülke türkiye. 12 yıldır bu ülkeyi yöneten hükümeti eleştirmeyeceğiz öyle mi. Dünyanın heryerinde madencilik yapılıyor ama türkiyedeki ölümler hiçbiryerde olmuyor. Gerizekalının biri de çıkmış akp savunuculuğu yapıyor.
ya kusura bakmayın ciddiyet bozucam ama dayanamadım sabotajdır pardon hatta gezi olaylarının senesi geliyo ondandır
![]()
somut örnek ozaman söyle diyim yusuf hikayesinden bildigniz diger forumda maden mühendisi olan hatta somaya daha once girmiş incigni cincigni nasıl neyin olması gerektigni(sadece soma degil genel maden hakkında) bilen insaların soyledikleri. Hadi onları geçtim en yetkili kisilerin yorumu buyrun montaj sabotaj ama kimden acaba bu sabotaj
sonra