Avrupa Turu

rayen

Super Moderator
Evet. Bendeki yeşil. Zaten bu işe niyetlenen vize işlemlerini bilir diye düşünmüştüm. O zaman kısaca bilgi vereyim. Yeşil pasaporta avrupa ülkelerinde (İngiltere hariç) vize yok. Hususi pasaport sahipleri sengen vizesi alacak. Girecekleri ilk ülkenin konsoloslugundan vizeyi almalari daha uygun olur.

Sent from my GT-P3113 using Xparent ICS Blue Tapatalk 2

Sam

New member
Ynt: Avrupa Turu

rasim abi bilgiler için çok sağol gerçekten hepsi işimize yarayacak bilgiler

rayen

Super Moderator

BULGARİSTAN
Kapıkule'de pasaport, uluslararası sigorta kontrolu ve araç bilgilerinin bilgisayardan kontrolünden (memur araç ilk defa mı yurtdışına çıkıyor? diye soruyor.) sonra çıkış yaptık. Free shoptan alışverişimizi yapıp Bulgar sınır kapısına girdik. Memur türkçe konuşuyor, pasaport kontrolünden sonra aracın bagajını açtırdılar ve iki valiz indirtip gözle kontrol yaptıktan sonra çıktık. Ayrıca sigara var mı? diye sordular. 1 Karton var deyince bir şey demediler. Kendi vatandaşlarını çok sıkı arıyorlar. Özellikle fazla sigara var mı? diye. Hemen sağda vinyet almak için bir büro var 5 euro ücreti ödedik. 10 euro verdim 5 euro geri aldım. Paranın üzerine yatan ya da çorba parası isteyen olmadı. Vinyeti ön camın sol tarafına yapıştırma zorunluluğu var. Yapıştırdık ve başka bir kulubeye doğru hareket ettik. Memur 3 euro istedi. 5 euro verdik 2 euro para üstü ve makbuzumuzu aldık. Resmen Bulgaristana girmiş olduk. Sanırım bu 3 euro dezenfektan parası Bulgar kapısına girerken biraz geride yerden araca ilaçlı su gibi bir şey fışkırttılar. Sistem araç yaklaşınca çalışıyor, başında memur filan yok.
Kapıdan çıkınca hemen solda shell var. Aslında daha ilerde yeni açılmış bir shell de var ama risk almamak için buradan mazot alayım dedim. 40 lt mazot aldım 65 euro ödedim. İlk hatamı bile bile yapmış oldum. Petrol istasyonu parayı euro olarak almıyor. Hemen kasanın yanında küçük bir penceresi olan change ofisten 65 euro bozdurdum. Parayı ödedim ve çıktım. Gelelim hataya. Aslında çok hatam yok. Ankara'da Bulgar levası bulamadım. Kapıkulede garanti bankasının ofisi var. Oraya gittim, biz levayla çalışmıyoruz yanıtını aldım. Setur free shopta bozdurmak istedim. Onlar da leva ile çalışmıyorlarmış. Sınır kapısında geçilecek ülkenin parası yok, tabi ilginç bir durum. Bu konuda yorum yapmıyorum. Düşüncelerimi tahmin edebilirsiniz. Dolayısıyla petrol istasyonundaki vatandaşın insafına kalmış oldum. Neyse fazla abartılı bir rakam çıkmadı. Para konusunda titiz davranacaksanız yanınızda mutlaka leva bulundurun ama elde kalan levalar sonra nasıl iade edilir bilemiyorum.
Sofya'ya doğru yola çıktık. İnternetten aldığım bilgiler doğrultusunda biraz tedirgin şekilde yol aldık. Bir yerde sağda çorba yazısını görünce durup çorba içtik. Çorbaya yaklaşık 3,5 tl ödedik. Ankara'dan ucuz. :)
Bulgaristan'da çok az otoyol var. Çoğunlukla gidiş-geliş şeklinde ilerledik. İnternette bahsedilen koskoca çukurlar var, lastiğinizi yarabilirsiniz dedikleri çukurların hiç birini görmedim. Sadece yer yer kaplama kalkmış hepsi o kadar. Çoğu kasaba yolu olduğu için çok normal. Türkiye'de daha kötüleri var. Ayrıca aşırı derecede tır trafiğini hesaba katarsak yolun sadece kaplamasının kalkmış olması olağanüstü normal. Hiç durmadan Sofya'ya vardık, yine araçtan inmeden Sofya'yı arabayla turladık. Sadece ayçicek tarlası fotosu çekmek için 1 dakikalığına araçtan indik.Sofya'nın biraz perişan bir durumu var, yol boyunca da terkedilmiş fabrika olduğunu sandığım binalar gördüm. Çok fazla ayçicek tarlası var. Sırbistana girinceye kadar hiç bir iki yerde polis gördük, durdurulmadık. Bırakın yolumuzu kesme denemelerini kimse arabamıza yaklaşmadı bile. Tüm trafik kurallarına uydum, çoğu bulgar trafik işaretleri sallamıyordu bile. Trafik tabelaları yıpranmış, dikkat etmek gerekiyor. Bu arada navigasyon şart. Navigasyon sayesinde kaybolmadan yolculuk yaptık. Sadece bir yerde otobandan çıkarıp eski bir yola sokmak istedi, bayan Eda'yı dinlemeyip otobanda devam ettim ve yeni rota hesaplanıverdi. :)
Sonuç olarak Bulgaristan'da güvenle yolculuk yapılabilir.

Sam

New member

5. resimde sağda kırmızı HB ceed duruyo :)

BerkayKRC

Moderator

O değilde abi çok güzel geziyorsun ya :( bir genç olarak çok özendim abi yaptığın yolculuğa en yakın zamanda bende böyle bir araba yolculuğu istiyorum :D

rayen

Super Moderator

Ben gençken böyle bir imkanım yoktu. Bugünün genci olarak çok rahat gezebilirsin. Tabi biraz diş sıkıp bütçe oluşturmak kaydıyla. Sadece Prag'a gidersen, Türkiye'de ne harcıyorsan onu harcarsın.

c@n

Super Moderator
Valla ben genckende yoktu.... Ama kesin bu tarz bir yolculuk bende yapacam....:):) hatta forumca yapacaz.....;)

Sent from my GT-S5360 using Tapatalk

Sam

New member

Ben gencim gelen varsa gidelim :)

Sam

New member

[quote author=Bkny link=topic=1486.msg41666#msg41666 date=1341681289]
Gencim guzelim seni uzerim :) can abiyi konvoy basi yapalim ve yola cikalim :)

---
I am here: http://tapatalk.com/map.php?ot3mna
[/quote]
ben çıkarım valla yola yeterki yanımda en az biri olsun :)

Sam

New member

[quote author=rayen link=topic=1486.msg41665#msg41665 date=1341680922]
Forumdaşlarım için yine hiç bir fedakarlıktan kaçınmayıp Prag'da tatlı yapımını görüntüledim. Sadece tatlıya odaklanın. ;D ;D ;D
http://www.youtube.com/watch?v=or_Vxbu69TU#ws
[/quote]
rasim abi fazla riske atıyosun kendini gevur ellerde bide senden olmayalım :D :D :D :D :D :D

c@n

Super Moderator
Re: Ynt: Avrupa Turu

[quote author=rayen link=topic=1486.msg1#msg1 date=1341680922]
Forumdaşlarım için yine hiç bir fedakarlıktan kaçınmayıp Prag'da tatlı yapımını görüntüledim. Sadece tatlıya odaklanın. ;D ;D ;D
http://www.youtube.com/watch?v=or_Vxbu69TU#ws
[/quote]

Ablam sallaya sallaya yapmis tatlisini.....:):):):):):):):)

Sent from my GT-S5360 using Tapatalk

rayen

Super Moderator

SIRBİSTAN
Sırbistanla devam edelim. Sırbistan yine bizim Türkler tarafından tehlikeli ilan edilen bir ülke. Sırbistan'da ön yargıyla yolculuk ettik. Ancak ülkeden çıkıncaya kadar yine polis, radar noktası görmedik. Yollarına gelince, 120 km hız sınırı olan bir otobanı var. Çukur, çökme vs. yok. Yol sesi gelen mıcırlı ve bol yamalı bir asvaltı var. Sınırı geçerken Sırp polisi doktor musun? diye türkçe sordu. Öğretmenim dedim. Oooo filan dedi. :) Bagajı açmamı istedi. Açtım, ellemeden kapattırdı. ;D Bagajın halini görünce aramaktan caymıştır.
Sadece yine sigara var mı? diye sordu. Yok dedik geçtik.

Sayamadığım 13 ya da 15 tane mini tünelden geçtim.

Gurbetçiler Sırbistan'ın Türkiye yönündeki çıkışına doğru ilerliyorlar.

Amcam süper. :)

Ve çıkışa geldik. Macaristana gelmek üzereyiz.

Çoğunluğu gurbetçi olanlar Sırbistan'a girmek için kuyruk oluşturmuşlar.

Yukarıdaki fotoğrafı Sırb sınırından çıkıp, Macaristana geçtiğimde çektim. Geceyi burada park yerinde geçirdim. Sabaha kadar deliksiz uyumuşum. :)
Bir allahın kulu yanımıza gelmedi. Rahatsız etmedi.
Bundan sonra sınır kapısı yok. Canının istediği yere dal gir. ;D ;D ;D

Sırbistan otoyolu.
http://www.youtube.com/watch?v=mpE4-p4enqU#ws

J

Josefsalvatini

Guest

imrenerek paylasımlarını ızlıyoruz rasım abı...

rayen

Super Moderator

MACARİSTAN
Macaristan güzel bir ülke, dümdüz. Kaymak gibi bir otobanı var. Hız sınırı 130 km. Ben bütün kurallara uydum. Zaten kural dışı davranmak gibi bir huyum yoktur. ;D
Avrupaya girdiğinizi hissediyorsunuz. Yaya öncelikli bir trafikleri var. Yaya yola atladığında trafik duruyor. Temiz bir ülke etrafta çöp vs. hiç bir şey görünmüyor. Marketlerinde euro geçmiyor. Ya ulusal paralarını kullanacaksınız ya da kredi kartı. Ben burada hep kredi kartı kullandım. Öyle kredi kartını kopyalarlar gibi söylemler hurafe. Herşey gözünüzün önünde olup bitiyor. Pos makinaları şifre gözükmesin diye korumalı. Yine burada da polis görünmüyor. Radar noktası görmedim. Kimse beni durdurmadı.
Budapeşte'de beleşe otoyu koymak mümkün değil. )
Şehrin içinde iki otoparka toplam 7 Tl civarı para ödedik. Onların parası cinsinden bir fikrim yok. Çünkü, oğlum para bozdurup geldi. Tabi euromuzu kullanmadık, tl bozdurduk. :)

Tabelalar hep yeni ve anlaşılır.

Burada da bisiklet kültürü yaygın.

Mezarlıklara çok önem veriyorlar. Tertemiz. Yaşlı teyzeler bisikletle gelip, çicek koyuyorlar.

Şeker hastası olmama rağmen, oğlum bu süper deyince enerji içeceğini çaktım. Tabi fazla hareketlenirim diye yarısını içtim. ;D

Her taraf yemyeşil.

Fast foodları ucuz sayılır.

Ve Budapeşte.

Ulaşım her yerde tramvayla.

Burada otopark ücreti yok.

Opssssssss. ;D

Park yerleri çok güzel güvenle konaklanabilir.

Bu abiyle abla, ben 130'la giderken beni sollayıp, geçtiler. :)

Bundan sonra Viyana :)
Beni izlemeye devam edin.

ali gürbüz

New member

süpersin abi .merakla takipediyoruz.

ayrıca zahmet edip uğraşıp bizimle paylaştıgın için herşeyi ayrı bi teşekkür ederimm