Ynt: SES YALITIM
[quote author=NEROO1 link=topic=1147.msg30632#msg30632 date=1332855645]
ceed yol sesi konusunda sıkıntım büyük. bunun için önerebilecek bir çözüm arıyorum fikir ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
edit : forumda büyük harf kullanmak yasaktır. lütfen bu konuya dikkat edelim.içerik küçük harf ile tekrar düzenlenmiştir.
[/quote]
Bu konuyu ben de biraz araştırdım,formlardan topladığım yazıları paylaşıyorum.
yalıtım
eskiden toyota corolla aracım vardı ve bu yol sesi beni deli ederdi.
ziebartta yalıtım yaptırdım. tek kelimeyle fiyasko.
bu konuda bayağı bir kafa yordum.
ses kesilebilir mi?
büyük oranda kesilebilir.
fakat asıl zorluklar araç dizaynında düşünülmemiş uygulamanın sonradan araca yamanması.
peki nasıl keseceğiz bu sesi?
önce sesin kaynağı nedir onu bulalım.
1- lastiklerden gelen yol gürültüsü (asıl ses kaynağı)
sesin kaynağını azaltmanın tek yolu araç lastiklerini
yumuşak hamurlu lastiklerle değiştirmek(michellin ya da nokia ben michellin kullandım oldukça iyi)
2- lastiklerden gelen sesin kapordada titreşimle iletilmesi.
kaporta titreşim yapmazsa ses zor iletilir.
peki nasıl titreşmeyecek?
taban ve tavan döşemesi sökülecek , kapı sacları dahil
ziftli plakalar boşluk kalmayacak şekilde ısıtılıp yapıştırılacak
özelikle çamuluk bölümleri kaplanacak
çamurluk bölümlerine çoğu arabada içeriden ulaşamayacaksınız. o nedenle
bu ziftli plakaları dışarıdan yapıştırmayı denemelisiniz(ben bunu yapmadım)
titreşmeyi önledik. şimdi yapmamız gereken sesin yutulması.
ses yutucu malzemeler(yapı marketlerde bulunabilir süngerimsi rulolar)
bu yapıştırdığımız plakaların üzerine serilip döşemeler kapatılacak
3- kapı filtilleri iki sıra olmalı(yani hem kapıda hem de karşıda olmalı)
4-son olarak alttan zift attırabilirsiniz.
bütün bunları yapmak için hem paranız çok olacak
hem vaktiniz çok olacak
hem de kafayı yemiş olmalısınız yoksa olmaz.
sonuç sizi tatmin edecektir.
Ses yalıtımı için kapıya takılan lastik fitillerin içine akvaryumda kullanılan hava hortumlarından geçirmek , motorla göğüslüğün araya izalasyon yapmak, davlonbazlara ve şase altına pütürlü sprey uygulamak, ön cam önündeki yağmur suyu ızgaralarına ve polen filtresi etrafına yalıtım uygulamak, % 70 oranında sesi azaltır. Bu işlemleri profosyonel bir yerde yaptırmak çok pahalıya malolur ama el becerisi olan biri kendi yaparsa malzeme 200 lira civarında tutar.
davlumbazlara yapılan yalıtım pütür denilen spreyle yapılıyor.PÜTÜR ALT KORUMA SPREYİ - SİYAH 500 MLDuyduğuma göre bu yöntemi tavsiye etmeyen arkadaşlarım var , bunun yerine Hani lastik şamriyel mi denir ne denir bu bisiklet lastiklerinin içindeki madde var ya işte onun büyüklerini kesip yapıştırıyorlar davlumbazlara ve bu sprey ile sıkılandan daha çok ses giderdiği söyleniyor , mantıkende öyle olması gerekir ama motor aksamına yapılan birşey varsa sıcaklıkdan ötürü bu şamriyelleri eritme durumu söz konusuysa ısıya dayanıklı olan sprey motora , davlumbazada şamriyel yapıştırılabilir.
Arkadaşlar dün bi dostum kaportacı var onunla görüştüm arabayın altını davlumbazları iyice yıkat gel dedi. Aracı iyice yıkatttıktan sora görüştük aracın ön davlumbazlarını söktü 4 davlumbaza her birine 1 kg olmak üzere koruma maddesi sıktı bu madde seside azaltan cinstendi çünkü ben öyle olmasını istedim. altınada 3 kg sıkıldı egzos hariç altına sıkılması gereken her yere sıktırdım. sora kampanaları boyattım ve ön davlumbazlar felan takıldı ve işlem tamamlandı aracın arkasından şuan hiç teker ve yol sesi gelmiyor. Önlerdede bariz şekilde ses kesildi; ama yinede çok az bir ses var. Çok güzel oldu 150 ytl ye hallaldu. Şuan sıkılan maddenin ismini hatırlayamadım Tam 7kg sıkıldı. Hatırlayınca yazarım. Yanlış anlaşılmnasın zit sıktırmadım servislerin sıktığı maddeden sıkıldı kuruyunca kemik gibi oluyor ve kalın katı bir madde. İsmi aklıma gelirse hemen yazacam şuan hatırımda kalmamış.
Aracı yıkatıyosun özellikle altını ve çamurlukları iyice yıkatıyosun makineyle aracı kaldırıp lastiklerini ve davlumbazları söküyorları söküyorlar. sora yıkatılan yerleri havayla iyice kurutup sıkma işlemi başlıyor bir kat her yere vuruyor hafif kuruyunca yaklaşık 5 dakika sora bi kat daha öyle öyle devam ediyor.
Normalde servisler 2 kat vuruyormuş ben tam 6 kat vurdurdum. bugün baktım iyice kurumuş kemik gibi olmuş.
Aslında normalde 2sadece 2kat vurulunca bir aracın altına ve çamurlukların içine 3 kg yetiyor. Ben yol sesi hiç girmesin diye kalın attırdım tam 7 kg meges kullanıldı. yaklaşık çamurlukların içi ve aracın altı yaklaşık 3 mm belkide daha fazla kalınlaştı ve kuruyunca sıkılan yerde kemik gibi oluyor hava ve ses geçirmiyor ayrıca pas ve su tutmuyor.
valla ben kendim yaptım kardeş kutusu 10 tl 6 adet aldım kaba boşalttım ve fırçayla sürdüm usta işi gibi oldu yoldan içeriye ses falan girmiyo taş çarpmalarına birebir kendin yap derim ama günlerden pazarı seçki sanayide kanala çekebilesin :

)