Ynt: Ses yalıtımı
Evet,
Araç 2010 Model Pro Ceed
İşlem bitti, yoğunluktan ve yanlız başına yaptığımdan dolayı fotoğraf maalesef çekemedim. En azından yazılı olarak hangi işlemleri yaptığımı anlatalım.
Bu işlemde özellikle dış Kaporta aksamı üzerine Alubutil kendinden yapışkanlı bir malzeme uyguladım, 2x25 cm, 2 x 30 cm rulolar kullandım. Her bir rulonun uzunluğu 10 metre. Toplam maliyeti 120,- TL tuttu.
Ondan sonra Fireflex denilen ses yalıtım süngeri aldım özel yapıştırıcısıyla birlikte, 10mm kalınlığında 3x1m2 plakta, 15mm kalınlığında 3x1m2 plaka, 20mm kalınlığında 2x1m2 plaka ve son olarak da 25mm 2x1m2 plaka şeklinde. Bunu özel thermo yapıştırıcısı var onunla birlikte toplam maliyeti 127,- TL tuttu.
Şimdi yapılan işlemlere gelelim.
Yanınızda bulunması gereken malzemeler:
- Lokma takımı
- Yedek klips
- Mümkün ise Dış açma kılavuzu
1.) Sökme:
En önemli konu arkadaş başlayarak sökmeniz ve toplarken de önden başlayarak toplamanız, yoksa alanınız çok daralır. Torpido ve taban halısını da çıkarmanız gerekecek. Yedek Klips yanınızda bulundurmaya dikkat edin, kırılan klipler olacaktır. Arka yan döşemeyi tutan iki tane civata var bir de bağajda var, hepsi 10 numara anatar ile sökülüyor. Ön koltuklar da 14 numara anahtar ve Arka koltuklarda 12 numara anahtar kullanmanız gerekecek ve orta konsolu da çıkarmakda fayda var. En zor kısmı torpido olacaktır, Direksiyon sökülmesi gerekiyor bunun için. Torpido içinde bir kaç tane kablo var bunlara dikkat edin. 1 tane yolcu airbeg, 1 tane küllük için ve 2 tane torpido gözüne giden. Ayrıca alarm, far sensörü vs. olana araçlarda önde yine giden bir kaç tane var.
2. Yalıtım:
Ben ilk önce toprido içine komple yalıtım yaptım, torpidonun içinde gerçekten çok ses yankısı yapabilecek alan var. İçindeki havalandırma kanallarını sökmeniz gerekecek ve 10mm lik süngeri kullanarak torpido için yalıtım yapabilirsiniz. Ondan sonra kapı döşemelerine aynı işlem uygulayın. Makas kullanarak süngeri istediğiniz ebatta kesebilrisiniz ama dikkat edin. Mümkün olan en büyük ebatlarda kesin ki en iyi sonucu alın. Yere 15mm lik süngerleri döşedim. Gelelim arka çamurluklara, burada içine 15mm süngerleri uyguladım. Oraları söktüğünüzde karşınıza kalın süngerler çıkacak, arka tekerin üzerine koyulan. Hiç bir işe yaramıyor, elinizde tutun ve onlarınaltına 25mm olan süngerlerden döşeyin ve üzerlerine onları koyun yine.
Ben ön kapıları daha yapamadım zamanım yetmediği için ama orayı da yapacağım daha, aracınızı topladığızda çok aşırı derecede bariz bir fark göreceksiniz.
Ben hiç vida artırmadan yapabildim, ama el becerim biraz falzadır. Zaman ayırabiliyorsanız ve (tahmini 2 gün full) herkese tavsiye ederim, neticede Dunlop lastik kullanmama rağmen ve 170 - 180 km hıza rahatsiz edici en ufak bir Lastik sesi veya yol sesi yoktu aracın içinde (Rüzgar sesi haric ama onunla da ilgileneceğim daha ;D). Hatta Tırlara yakın geçtim. Kıyaslama yapmak isteyen olursa seve seve buluşabiliriz.
Bu arada, aynı işlemi parasıyla da olsa benim titizlikte yapmayacağına eminim. Bu en az 2000 - 3000 TL üzerinden açarlardı kapıyı. Pütür mütür yalanına kanmayın, uzun vadeli bir çözüm olmuyor. Sadece metal üzerindeki titreşimleri bir nebze olsun geçici olarak azaltıyor. Teker sesinden rahatsız olan var ise, söksün davlumbazları. Yıkasın orayı güzelcene ve Alubutil uyguladıktan sonra yapıştırsın üzerine süngerleri. Ben ön sağda denemek için öyle yaptım = SONUÇ HARİKA
Sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yardımcı olurum.