Lastik tavsiye

Serkan OĞUZ

New member
Michelin her zaman yumuşak lastik ile konforu vermeye çalışır ancak malumunuz yollarımız bu tarz lastikler için hiç uygun değil.Bu yüzden Michelin sert çukurlarda daha narin kalıyor.Ama sessizlik ve konfor için fena değil.

icmumcu

New member
İnternetten yaptığım araştırma ve bizim araçların lastik ebatlarına göre yaz lastik test sıralamasını resimledim. inceleyebilirsiniz. Test Almanya menşeili.Ekli dosyayı görüntüle 1476

Serkan OĞUZ

New member
Bir alttaki firmanın testinde ismi yok ama :D
Kabul etmek lazımki lastik konusunda bilgimiz hiç yok.
Fabrikalarını gezip mühendis gözüyle görmedikçe, aynı koşullarda aynı araç üzerinde hepsini denemedikçe kendimize uygun lastiğin hangisi olduğuna asla %100 karar veremeyiz.Ama şu bir gerçek ki lastik teknolojisi çok geliştiği için ben şahsen dandik dedikleri markadanda memnun kaldım aman aman şikayetim olduğu söylenemez.Çok pahalı lastikte kullandım hiçbir şekilde iki üç katı fazla para diye 3 kat fazla performans farkı gözlemleyemedim.Tamam illa ki fark vardır ama eskiden olduğu kadar değil.Sebebini tam bilmiyorum ama babam otomobil camiasından gelen biri olarak nedense Michelin ve Continental dışına hiç çıkmak istemedi.Yarın bir sorayım niye diye:)

slhyldz

New member
Fabrikalarını gezip mühendis gözüyle görmedikçe, aynı koşullarda aynı araç üzerinde hepsini denemedikçe kendimize uygun lastiğin hangisi olduğuna asla %100 karar veremeyiz.Ama şu bir gerçek ki lastik teknolojisi çok geliştiği için ben şahsen dandik dedikleri markadanda memnun kaldım aman aman şikayetim olduğu söylenemez.Çok pahalı lastikte kullandım hiçbir şekilde iki üç katı fazla para diye 3 kat fazla performans farkı gözlemleyemedim.Tamam illa ki fark vardır ama eskiden olduğu kadar değil.Sebebini tam bilmiyorum ama babam otomobil camiasından gelen biri olarak nedense Michelin ve Continental dışına hiç çıkmak istemedi.Yarın bir sorayım niye diye:)
Ben dün lastiği alana kadar aynı katogorideki lastikleri incelediğimde, hemen hemen hepsininde iyi olduğunu farkettim.
Örnek olarak prelli piyasada kötü lastik diye nam salmış. Fakat bizim araçların bulunduğu segmentte P7 diye bir serisi var ve oldukça iddaalı.
Benim fabrikasyon Michelinde ani frenlerde anında ABS devreye giryordu. Yeni lastiğimde zımba gibi duruyor.
Mesela kışlık lastiklerim Barum marka ve mükemmeller. (Continantel in markası)
Lastik testlerine bakarken markasına göre bakıp alırsan yanılırsın. Modeline bakıp almak gerekir.
Briston vardır çok kaliteli ama briston vardır hiç memnun kalmazsın.
Özet olarak senin yorumuna belli bir ölçüde katılıyorum ama kullandığın araç ne kadar konforlu ve üst segmentse o araç için üretilen lastiklerde o orantıda kaliteli oluyor. Son örnek olarak clio marka 14 cant bir lastiği hangi marka ne kadar kaliteli üretiyor değil mi?

Berkan

New member
her markanın değilde her ölcü ve seride farklı markalar cıkıyor öne bu kesin :). yaz lastigi olarak arabamın yakınından gecirmeyim markalar var ama onlarında iyi serileri oluyor mesela nankangın semi slick lastikleri fiyatına göre kullanan arkadaslarım acaip güzel yorumlar yapıyor.

kış lastiğide daha acaip yaz lastiginde esamesi okunmayan markaların enfes lastikler var. cokca yazdım burda petlas w651 almıstım. tüm kışı araba boyu kar altında gecen bosnada yasayan arkadasımın tavsiyesiyle bukadar hosuma gidicegini enfes olcagını beklemiyordum uludağa cıkarken zevkine cılgınlar gibi dur kalk ve frenleme yaptım banamısın demedi :D

Srhn

New member

Sordunuz mu niye diye merak ettim bende michelin kullanıcısı olarak :)

Serkan OĞUZ

New member
Sordunuz mu niye diye merak ettim bende michelin kullanıcısı olarak :)
Sordum sormaz mıyım:) Özellikle yumuşak olması,özellikle yüksek süratlerde viraj tutuşu frenaj ve ani kalkışlarda yumuşaklığı sayesinde tutunabilme esneklik kabiliyeti,ömürlü olması, sessizliği, darbelerde sesi fazla içeriye almaması vs.Ancak yazın biraz öter dedi ve benim dediğim gibi yeni lastiklerin artık birçoğu kaliteli, kötü lastik yoktur üst düzey lastik vardır ama gücüm yettiği sürece yine bu markalardan vazgeçmem diyor.Çok iyi hatırlıyorum usta arkadaşı ile otobanda 200-210km gibi bir süratle hafif bir virajı alırken ustanın nasıl dönmeyi düşünüyorsun şeklinde bakışını ve abi bende kalp var dediğini hiç unutmuyorum:)Arka tekerleğin esnediğini yanak üstüne yaslandığını bariz şekilde hissetmiştim ancak babaya sorsam sorun yok herşey normal.Arabada önemli bir faktör tabii ki ancak lastiğin hiç bu kadar zorlandığını ama buna rağmen tutunup konfor ile birlikte yine performansını kusursuz hissettirdiğine şahit olmamıştım.Continental çok kaliteli ama alışkanlık yinede Michelini ilk sıraya koyarım özellikle yüksek süratlerde beni hiç tedirgin etmedi ve şaşırtmadı diyor.

Srhn

New member
Sordum sormaz mıyım:) Özellikle yumuşak olması,özellikle yüksek süratlerde viraj tutuşu frenaj ve ani kalkışlarda yumuşaklığı sayesinde tutunabilme esneklik kabiliyeti,ömürlü olması, sessizliği, darbelerde sesi fazla içeriye almaması vs.Ancak yazın biraz öter dedi ve benim dediğim gibi yeni lastiklerin artık birçoğu kaliteli, kötü lastik yoktur üst düzey lastik vardır ama gücüm yettiği sürece yine bu markalardan vazgeçmem diyor.Çok iyi hatırlıyorum usta arkadaşı ile otobanda 200-210km gibi bir süratle hafif bir virajı alırken ustanın nasıl dönmeyi düşünüyorsun şeklinde bakışını ve abi bende kalp var dediğini hiç unutmuyorum:)Arka tekerleğin esnediğini yanak üstüne yaslandığını bariz şekilde hissetmiştim ancak babaya sorsam sorun yok herşey normal.Arabada önemli bir faktör tabii ki ancak lastiğin hiç bu kadar zorlandığını ama buna rağmen tutunup konfor ile birlikte yine performansını kusursuz hissettirdiğine şahit olmamıştım.Continental çok kaliteli ama alışkanlık yinede Michelini ilk sıraya koyarım özellikle yüksek süratlerde beni hiç tedirgin etmedi ve şaşırtmadı diyor.

Cevap için teşekkürler bende şimdilik memnunum ama yumusak oldugu için balon yaptı lastık dez avantajıda bu olsa gerek

icmumcu

New member
Ben işim ile evim arasında hergün şehirlerarası yolda ve şehir içinde seyehat yapıyorum. şunu söylemek isterim. kar lastikleri yeni yağan karda ki bu ister 1cm ister 50cm olsun iyi yol tutar ve siz sanki yaz gibi araba kullanırsınız. burada kar lastiğinin önemi buz üzerine yeni kar yağdığında ve kışın yağmurlu havalardaki yol tutuş ve frenleme performansıdır. Buz üzerinde siz zaten dikkat edersiniz ve çivili olmadığı müddetçe lastiğiniz hep kayar. Zincir takmanız gerekir. Ben bu yüzden kış lastiğinde goodyear ultragrip extreme (artık yok üretimi bitti) ve yine goodyear ultragrip 8 performance kullanıyorum ve çok iyi lastik olmakla birlikte çok yumuşak olduğu için tek dezavantajı çukura az sert girerseniz yanaktan yarılır.(2 kez başıma geldi) ve pahalı lastiklerdir.
Yaz lastiği içince honda aracımdda michelinden çok memnundum(14inc jant), frenlemesi . Scirocco aracımda continantal vardı(o zaman için kapıya koymazdım) hiç memnun değildim araç hep önden kayıyordu.Şimdi bilemem. ceed aracımda hankook var, beş para etmez sert, gürültülü ve performansı eksik. çekip koyduğum resimde cont. 1. seçilmiş michelin listede bile yok. çok ilginç. Demekki teknolojiler gerçekten değişmiş. Yaz lastiği hakkında buyüzden hiç fikrim yok:)))

Serkan OĞUZ

New member
Cevap için teşekkürler bende şimdilik memnunum ama yumusak oldugu için balon yaptı lastık dez avantajıda bu olsa gerek
Biz o sıkıntıyı daha doğrusu babam o sıkıntıyı hiç yaşamadı.Genelde ağır ve büyük araçlar kullandığı için kesinlikle kalın yanaklı 60-65 ebatında kullandı ve altına hiç düşmedi ve eminim bu yollarda bu yüzden sorun yaşamadı.Belki ince yanak kullanmış olsa balon sorunu olabilirdi.Bu memlekette yollar yapıldı denildiği halde ince yanak yinede uygun değil ve balon kaçınılmaz oluyor.

sallami

Member
Lastik seçimi biraz tecrübe ile alakalı. Continental lastik ile iki tecrübem oldu ikisinde de içinden teller koptu. Çıkartmasını bile yapıştırmam arabama. Ama başkasının tecrübesi iyidir ona göre bu markadan iyisi yoktur.

slhyldz

New member
Arkadaşlar tekrar söylüyorum. Markaya çok takılmayın. 16 cant için COntinantel var 170 tl continantel var 250 tl. Diğer markalardada aynı şey geçerli.
Ben goodyear effigrip performans aldım. Testleri çok iyi kullanıcı yorumları olağanüstü. Enerji etiketi "B" ve "A" Ama aynı markanın bir başka deseni o kadar beğenilmemiş ve yorumları bunun kadar iyi değil. Enerji etiketide "C"

Serkan OĞUZ

New member
Mesela son dönemlerde hangi marka olursa olsun V desenler hiç tutulmuyor hiç makbul değil diyorlar ve hiçbir şekilde tavsiye etmiyorlar.Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama özellikle ıslak zeminde memnuniyet derecesi çok çok düşükmüş.

slhyldz

New member
Tyres by Brand - TyreReviews

Bu site baya faydalı olmuştu fikir edinmekte..
Bu siteye göre 205 55 16R 91V lastik testlerinde;

Mchelin enegy %79
Goodyear ef.grip %85
Continan cpc 5 %72

Yani o meşhur markalar benim aldığım lastikten daha kötü çıkmış.
Sonuç olarak bu ölçülerde Goodyear ın bu serisini gerek test verileri gerek fiyatı gerekte üç gündür kullanan biri olarak şiddetle öneriyorum.

kamuran

New member
arkadaşlyar orjinali michelin olan aracımın lastiklerini yanakları yarıldığı icin değiştirdim bırston taktım yol tutuşu mükemmel rahatlıkla tavsiye ederim türkiye yolları icin üretilmiş

bugratr

New member
kış için pirelli sottozero 3 kullanan var mı ?