Kış Lastiği ebatları hakkında yardım.

unalks

New member
piyasadaki normal jantlar kadar isterlerse hani sensörüde yakmasın maksat yoksa ben o arıza ışığını gördükçe kıllanırım gider en çetin kış günü yazlıkları taktırırım sırf sensör için takıntılı olmak kötü bişi ya :))

slhyldz

New member
Kış lastiği takmayan ticari araçlara 500 ₺ , bineklerde 77₺ cezası var.

Genelelgede var.

Kış lastiği kontrolü yapılacak 54 il şunlar;

AFYON, AĞRI, AMASYA, ANKARA, ARTVİN, BİLECİK, BİTLİS, BOLU, BURDUR, BURSA, ÇANKIRI, ÇORUM, DENİZLİ, EDİRNE, ELAZIĞ, ERZİNCAN, ERZURUM, ESKİŞEHİR, GÜMÜŞHANE, HAKKARİ, ISPARTA, İSTANBUL, KARS, KASTAMONU, KAYSERİ, KIRKLARELİ, KIRŞEHİR, KOCAELİ, KONYA, KÜTAHYA, MANİSA, MUŞ, NEVŞEHİR, NİĞDE, SAMSUN, SAKARYA, SİVAS, TEKİRDAĞ, TOKAT, TUNCELİ, UŞAK, VAN, YOZGAT, ZONGULDAK, AKSARAY, BAYBURT, KARAMAN, KIRIKKALE, BATMAN, ŞIRNAK, ARDAHAN, IĞDIR, KARABÜK, DÜZCE

Yani bu 54 ilde polis isterse ceza yazabilir. Ayrıca karda olası bir kazada kar lastiğin yoksada ... :D

Ben de bir sorun yok. Ben zaten yıllardır kış lastiği kullanıyorum. Bizim öğretmen milleti hava sıcaklığı +7'nin altına düştüğünde kış lastiği takılmalıdır dememe rağmen illaki bunun yasal yaptırımını öğrenmek istiyor. Ben sadece ticari araçlar için yayınlanan duyuruyu biliyorum. Hani binek araçlar için varsa böyle bir şey aha belgesi bu demek istiyorum. :D

slhyldz

New member
Eğer aracı uzun yıllar kullanacaksanız alın bence. Ne zaman ne olacağı belli olmuyor. Belki istanbul'da yılda birkaçkez kar yağıyor, ondada aracınızı sürmezsiniz ama, ben cenaze dolayısıyla geçen kış Tokat'a gitmek zorunda kaldım ve çok faydasını gördüm. Verdiğim paranın tamamıyla hakkını o anda verdi. 10 cm karda, 1200-1400 mt. rakımda heryere güvenerek gittim ve geldim.

Bendede dört adet continantelin üretimi olan saw kış lastiği var. (205-55-16 91V)

Arkadaşlar herkese merhaba. malum önümüz kış ve artık binek araçlara da zorunluluk (en azından çekişi yapan lastiklere) var. yeni kasa ceed kullanıyorum. şu anki lastik ebatları 225 45 17. kış lastiği bakıyorum fakat bu ebatlarda çok az lastik var ve onlar da çok pahalı. öğrenmek istediğim 17 inç jantlara başka ne ebat kullanabiliriz yanak ölçüsünün 45 olması şart mı mesela? şimdiden çok teşekkür ederim

goofyrider

Yasaklı Üye
kış lastiklerinizi aracınızın üzerindeki orjinal lastiklerin ebatları ile aynı olması sizin için daha iyi olur. 16'' isterseniz mecbur jantları da değiştirmek zorunda kalırsınız ki bu size daha pahalıya patlar.

yalcin

New member
kış lastiğinde yere temas yüzeyinin daha az olması daha makbuldür, bilginize.

slhyldz

New member
hayır abi ne 45 ne 225 nede 17 takman zorunlu sadece aradaki fark / yüzdesi uysun yeter

mesela 225-45-17 yerine

• yine 17 inç olmak üzere

1. 195-50
  2. 195-55
  3. 205-50
  4. 215-50 'de rahatca takabilirsin

• yok 16 inç'e düşeyim dersen

1. 195-55
  2. 205-55
  3. 215-50
  4. 215-50
  5. 225-50

Lastik NET - Oto Lastik & 4x4 Lastik | Off - Road Lastikleri | BF Goodrich - Insa Turbo - Mickey Thompson - Federal - Cooper - Maxxis - Carlisle ... | En kaliteli ürünler en uygun fiyatlarla...
215 55 16 olurmu peki

goofyrider

Yasaklı Üye
temas yüzeyinin düşük olması sadece karlı yollarda geçerlidir. onun haricinde ıslak ve kuru zeminde dezavantaj yaratır. eğer sürekli karlı yolda kullanılıyorsa tercih edilmelidir.

Berkan

New member
215 55 16 olurmu peki
mesajın en alttındaki linkten bakabilirsin 225-45-17 zaten yanlış yazmısım 3.ve 4. ikiside 215 50 yazmışım birinin 55 olması lazımdı okurken fark ettim.
[MENTION=10]yalcin[/MENTION] buzda dediğin doğru tabanı sınırlar dahilinde nekadar dar olursa okdr iyidir örnek olarak wrc isveç rallilerinde gorebilirz. o derece bir buzlu yola denk gelmediğmiz için.15'i 14 yada 17yi 16 yapma cok birşey fark ettirmez ebat büyüdükce sıkıntı 18-19 jant opsiyonuyla satılan bmwlere/mercedese vs. kışlık jant lastik için 16-17 sac yada alelade bir jantla takmak mantıklı:)

yalcin

New member
[MENTION=1547]Berkan[/MENTION] bizim kar kaplanlarını sac jantlarla düşünemiyorum..yok yok düşünmek istemiyorum:))

BerkayKRC

Moderator
Hep bu ek/eg kasa civicler yüzünden sac jant oldum olası bana apaçi gelmiştir. Bizim araçlarda kış için bile olsa çok kötü sırıtır sanki :confused:

c@n

Super Moderator
10 Kasim da yayinlanan genelge...

Sayı : 66002798.225.01.02-58402 10/11/2014
Konu: Kış lastikleri
GENELGE
(2014/KDGM- 09 /DENETİM)

İlgi: 27/11/2012 tarih ve (2012/KDGM- 07 /DENETİM) sayılı Genelge

İlgi Genelgenin;

1) KIŞ LASTİĞİ VE UYGULAMALARI başlıklı 1 inci maddesinin (a) ve (ç) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Kış lastiği; üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

ç) Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.”

2) DENETİMLERDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR başlıklı 2 nci maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.

“a) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.”

e) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorundadır.

(3) İDARİ MÜEYYİDE başlıklı 3 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sahipleri için,”Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (655/KHK) İdari Para Cezası Karar Tutanağı” kullanılarak “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik”te belirtilen miktarda idari para cezası uygulanır ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir ve izin verilen yerleşim yerinin adı söz konusu idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilir.”

Bu Genelge, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Bu Genelge’de düzenlenen hususlar; 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 7 nci, 28 inci ve 34 üncü maddeleri ile 08/11/2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür.

Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını arz/rica ederim.

Lütfi ELVAN Bakan

DAĞITIM:
İçişleri Bakanlığı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Bölge Müdürlükleri
Tüvturk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
Tüvturk Güney Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim AŞ.
İlgili Sektör Kuruluşları

c@n

Super Moderator
Yeni genelgeye gore yine otomobillerde kis lastigi zorunlu degil...

Yeni a maddesine gore lastik kenarlarinda

1- M+S isareti
2- M+S isareti ve kar tanesi isareti
3- Kar tanesi isareti

Bunlardan biri olmak zorunda...

omurkadir

New member
Valla ben de bıktım artık geçen yıl pek kar yağmadı ama acil durumu var keyfiyeti var.
Genelge menelge beklemeye gerek yok.
Gittim aldım hepsiburadadan 520tlye Nokian 195/65/15leri. 50tl de puan verdi onla da benzin alıcam.
Üstündeki jant lastik takımını sökücem,
Sac jantlar duruyor siyah onlara kışlık takıp kafa rahat gezicem.
Bu arada lastikler bugün geldi 3714 tarihli taptaze lastik alacaklara tavsiye ederim kargo da bedava.

c@n

Super Moderator
Omur bende almak istiyorum da bende ebat sikinti...

inimicus

New member
Seneye benimkilerin 5 yılı dolacak. Bir masraf da oradan açacak araba.

c@n

Super Moderator
Bugün 4 adet Pirelli Sottozero kış lastiği aldım.. 2011 üretim yılı 6mm diş kalınlığı var, durumları gayet güzel.. Maliyet 300 TL.. :D

omurkadir

New member
Bugün 4 adet Pirelli Sottozero kış lastiği aldım.. 2011 üretim yılı 6mm diş kalınlığı var, durumları gayet güzel.. Maliyet 300 TL.. :D
hangi ara aldın :D valla süper güle güle kullan abi :cool: kartepe buluşmasına bekliyoruz

c@n

Super Moderator
hangi ara aldın :D valla süper güle güle kullan abi :cool: kartepe buluşmasına bekliyoruz
Sabah şirket lastikcisini arattım bizim şöförlere... Elinde çıkma lastik varmış, hemen gidip baktım.. beğenince hemen yumuldum...:cool::cool:

Uygun bir zaman olursa gelirim Kartepe buluşmasına... ;):cool:

43YD620

New member
Yeni genelgeye gore yine otomobillerde kis lastigi zorunlu degil...

Yeni a maddesine gore lastik kenarlarinda

1- M+S isareti
2- M+S isareti ve kar tanesi isareti
3- Kar tanesi isareti

Bunlardan biri olmak zorunda...
Çok teşekkür ediyorum.