bu aracin frenlerine guvemeyin !!!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

rayen

Super Moderator
Geçmiş olsun Buğra.

Rayen tarafından gönderildi.

Srhn

New member
önceki gün yol yapım çalışması için kazılmış yolda önümdeki Accord sert fren yaptı. ben orada yolun kötü olduğunu bildiğim için zaten temkinli gidiyordum ama adam çok ani frenleyince asıldım frenlere ve sonuç...

Ekli dosyayı görüntüle 525

bir de dikkatimi çeken, araba frenleyince öne doğru aşırı yığılıyor. etkisi ne derecedir bilemem ama yay takmayı düşünüyorum
yay tavsiye ederim frenler benimde çok kötü ama yay taktıktan sonra azda olsa yığılmalarda farkı hissettim diyebilirim

babıesrar

New member
fatıh denemeyı tam yapamadın bence ozellıkle parke yolda hıcbır araba normal durmaz

tavsıyem duz yolda 30-50 arası bır hızda fren pedalına onune bır cocuk atlamıscasına guclu basman bunu dene ve sonucu yazarsan sevınırım.
yusuf abi bugün yoğun şehiriçi kullanım esnasında düz asfalt yolda 30-50 arası dediğin şekilde frene asıldım. benim önceki corsada abs yoktu. yani absnin doğasını bilmiyorum ama yaşadığım şudur: son kuvvetle frene asıldığımda sanki pedal benim ayağıma bişeyle vururmuşcasına tak tak tak diye tepkiler verdi ama araç hemen durdu.yani kızaklama falan olmadı..araç 1 2 metrede hemen duruyor ama fren pedalı ayağıma karşılık veriyor sanki..fakat şu var geçen gece yaptığım denemede pedaldan böyle tepkiler almadan araç durmuştu. acaba sıcak hava ve asfaltın sıcak olması etkiliyor mu?

josefsalvatini

Yasaklı Üye
Abs calışması bu sekilde oluyor
Ama kızaklama zaten olmuyor
Arti araba durmuyor derken Abs devreye girince durma mesafesi uzuyor
Dolayısı ile Abs yi yeni öğrenmenden dolayı istenen testi tam yapamadın:(

babıesrar

New member
abi ne bileyim millet hep kızaklama diyordu..ve herkesin tam dediği şekilde yaptım..neresini yapamadım anlamadım:confused: dediğin aralıkta frene kökledim her seferinde ve araç 50km hızla 30 metre takip mesafesinde önümdekine vurmama neden olacak şekilde durma mesafesini uzatmadı..en azından benimki en fazla 2 metrede durdu her seferinde

omurkadir

New member
kızaklama falan yok ya tak tak tak vuruyor işte abs.kızaklasa daha çabuk duracak araba :)

Likya

New member
Arkadaşlar
Konuyu en başından beri takip ediyor ve zaman zaman yazıyorum.
Gerek Hyundai i30 daki yazılım güncelleme yapılıyor haberini, gerekse Kia Ceed Yeni kasalar için yeni genel yazılm gelmiş haberi ile ilgilenerek , yeni Kasa 2013 model ceed i olan akrabama da haber verdim.
Oğuşlaran gitti 7500 km yağ değiştirme servisi için. Yeni yazılımı sorduğunda böyle bir sorunun yeni ceed lerde olmadığını ve yeni yazılım gibi bir şey gelmediğini söylüyor ve ayrıca ilave ediyor bu problem yeni kasalarda yok eski kasalarda var. ( çok enteresan halbuki böyle bir durum yenilerinde yok veya çok bariz değil )

Topkapı Eresine tel açtım sordum.
Benzer şekilde konuştu. Böyle bir problemle karşılaşan müşteri bize gelmedi , yeni kia ceed de de eski kasada da böyle bir problem yok, yeni yazılımda yok.
Hyundai i30 daki durumu sordum. Verdikleri cevap Hyundai i30 dada birkaç müşteri den şikayet alınmış ama yeni yazılım yükleme gibi bir şey söz konusu değil.(Hyundai servisleriyle konuştuklarınıda belirttiler )

Tam kafa karıştırıcı bir durum.

1- Bu problem eğer varsa ve gerek Hyundai gerekse Kia Çelik Motor servisleri yeni yazılımın olmadığını beyan ediyorlarsa ve hatta bazı servisler eski kasalarda var bazıları ise yenilerinde yok diyorsa, mantıken düşündüğünüzde yeni kasaların ve i30 un pazar payını tehlikeye atmamak için söylenen afaki haberler olduğunu düşünmekteyim.

Teknik bir kişi olarak düşündüğümde ise aslında ABS sistemi olan tüm araçlarda ani durmalarda araçların ABS sizlere göre biraz daha erken değil geç durduğunu ve bu konuda Amerikan Karayolları Güvenlik Birliğinin ABS li araçlardaki kaza oranının yüksek olduğuna dair yazılarınıda göz önüne alırsak ( Daha önceki yazılarımda link vermiştim ) , CEED hk konuşulan ve yazılanların Kia nın özellikle CEED in yükselen pazar payını gereksiz yere negatif etkileyeceğini düşünerek bunların şehir efsanesinden ileri gitmediği kanaatine vardım.

Bence meseleyi şöyle de yorumlamak mümkün.
Türkiye sınırları içerisinde üretilen araçlarda Tr nin yol şartlarına ve Türk insanın süsrüş stiline göre ( Yolda dip dibe gitmek gibi bir alışkanlığımız var ne yazıkkı, emniyet mesafesi bıraktığınızdada arkadan gelen önünüze geçiyor ve bıraktığınız emniyet mesafesini kapatıyor ) gerek fren yazılımı gerekse ön takım sertliği, dayanıklılığı gibi yolve iklim koşullarına bağlı modifikasyonlar yapılıyor.

Kia Ceed Orta Avrupa koşullarına göre üretilmiş bir araç
ABS sistemindede eğer direksiyon tam düz değilse fren yaptığınız zaman araç viraj alındığını varsayarak ABS i erken devreye sokuyor olabilir. Bu da aslında viraj alma sırasında yavaşlama yapmak istendiğinde araç yol dışına savrulmasın diye ABS i erken devreye sokuyor.( Koreli mühendislerin deklerasyonu )

Panik frende ise frene yüklenildiği zaman direksiyon tam düz değil konumda ise ABS hemen devreye girip söz konusu durumlara yol açıyor.

Netice itbarı ile şahsen CEED lerde böyle bir sorunun olmadığı kanaatini taşıyorum.

Yazılım hurafeleri için ise servislerle yaptığım görüşmelerde yazılımın olmadığı yolunda cevap alınca , gerek Hyundai forumlarında , gerekse Kia forumlarında yazılanların kullanım farkından kaynaklandığını ve aracın Tr deki kullanıma uygun bir yazılım taşımadığı sonucuna vardım.Yani normalde araçlar sorunlu değil. Not: Hyundai i20 kullanan bir arkadaşımda ABS in erken devreye girdiğini ama sorun etmediğini söyledi. Demekki tüm Kore grunda durum böyle.

İnşallah yakın zamanda yazılım çıkar ve Servisler herkesi çağırırılar bizde bu meraktan kurtuluruz.

Hepinize kazasız sürüşler.

omurkadir

New member
direksiyon tam düzde de sorun var abs devreye giriyor uzuyor.
30 40km gibi hızlar şehiriçi çok normal hızlar ayrıca şehiriçinde takip mesafesini uzun tutmak değil türkiyede tümdünyada mümkün değil özellikle de dur kalklarda.

focusta mesela şehiriçi güvenlik sistemi var 30km altı hızlarda öndeki araçla mesafeyi okuyarak ani duruşlarda kendi frenliyor.
bizim meşhur ceed ise ani duruşlarda abs yi devreye sokup gömmemizi sağlıyor. ;)

Bugra

New member
şimdi aslına bakarsak, ABS aracı daha erken durdursun diye geliştirilmiş bir sistem değil ve hatta daha önceki mesajlarda da bahsedildiği gibi ABS fren mesafesini uzatan bir sistem. Ancak ABS panik frenleme esnasında tekerlerin dönmesine izin vererek direksiyon hakimiyeti kurmaya imkan veriyor.

ancak benim kazadan sonraki 1-2 denememde gördüğüm kadarıyla, aracımdaki sistemin fren sıkma süresi çok kısa. bundan önceki arabam olan opel astra'da ABS devrede iken tekerlerden kısa kısa kayma sesi gelirdi, yani teker kilitlendikten sonra abs bırakıp tekrar sıkardı, bu sırada ben o kayma sesini duyardım. Ancak ceed de durum çok farklı, araç daha kızaklamaya başlamadan frenler bırakıp tekrar sıkıyor ve ben hiç kızaklama sesi duymuyorum bu nedenle.

tabi bu durum yalnız fren sistemi ile değil, tekerlerin durumu ile de doğrudan ilişkili. Kazayı yaptığımda evden daha yeni çıkmıştım, lastikler soğuktu, araç üzerinde fabrika çıkışı takılmış olan michelin lastikler var, durumları çok kötü değil ama 2 yıllık 27bin km yapılmış lastikler.

velhasıl suçu ABS ye atmak sorunumuza çözüm değil ama ben bu fren işini çözene kadar artık takip mesafemi 2 katına çıkarttım çünkü malesef artık arabama güvenmiyorum.

omurkadir

New member
aynen bu sorun buralara yazılana kadar aklıma gelmiyordu pek birkaç arkadaş da kaza yapınca şehiriçi tedirgin olmaya başladım.ama ben frene genelde dibine kadar basmam abs devreye girmez o zaman sorun yaşanmıyor Allah korusun yine de arabada en önemli şey fren yav şakaya gelmez.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...