Cevap: Ynt: Yeni Ceed SW
Ben de yeni ceed sw concept manuel kullanıyorum. Ben aldığımda concept plus'ın da manuel viteslisi yoktu. Gerçi tercihim değişmeyecekti muhtemelen ama yine de düşünebilirdim belki.
Araçtan genel anlamda bir şikayetim yok. Açıkçası tam anlamıyla sw olan araçları çok beğenmiyorum. Ceed sport tourer tarzında olduğu için kocaman yan camları yok ve bu benim için önemliydi.
Getirebileceğim eleştiriler araç sw olduğu için değil tüm ceed'ler için yapabileceğim eleştiriler olacaktır ama zaten bana göre mükemmel diye bir şey yoktur bu yüzden istediğim herşeyin olduğu bir araç üretildi mi bilmiyorum

En basit 2 örnek vereyim: Ceed'de kumanda ile camların açılıp kapanmaması ve sileceğe su püskürttükten sonra 3 silme - 5 sn bekleme - 1 silme olayını yapmaması. Bunlar çok basit ama keşke olsaydı dediğim fonksiyonlar. Özellikle birincisi tamamen üretim tercihi yani üreticiye herhangi bir maliyeti olmayan bir fonksiyon. İkincisi ise araç başına tahminen 0,75 USD civarı bir maliyet getirir

Bir önceki aracımda (fiat bravo) bu fonksiyonlar vardı ama örneğin onda da kapıları 30 sn içinde açmazsak geri kilitleme yapmıyordu. Ya da benzin deposu anahtarla açıldığı için her defasında ya anahtarı pompacıdan alınca temizlemek ya da kendim açmak zorunda kalıyordum.
Tüketim olarak ise çok fazla dur-kalk trafiğe girmemekle beraber İstanbul içinde 6,0 ile 6,3 arasında değerler çıkıyor. Uzun yolda ise 120 - 150 bandında İstanbul - Ankara arası 5,7 ile gitmiştim. Gerçi o zaman araç 2000 km deydi. Şu anda 6000 km de ve belki de daha az yakacaktır. Denemek lazım.
Konforu ve yol tutuşu sorunsuz diyebilirim. Performansına gelince, aracın üretimde belli euro normlarını yakalamak için çok kısıtlanmış olduğunu anlamak hiç zor değil

Yine eski arabamla kıyasladığımda aradaki 40 nm'lik torkun yokluğunu her yokuşta hissediyorum açıkçası. Ama genel anlamda gayet akıcı ve rahat sürüşü olan bir araba. Vites geçişleri çok çok iyi ve sorunsuz.
Sonuç olarak performansı saymazsak (onun da çaresi var tabi ki

) beni tatmin etti ve kesinlikle tavsiye edebileceğim bir araç.
Lastik konusuna gelince 2000 km de kar lastiklerimi taktım ve geçen hafta itibariyle de araçla beraber gelen hankook'ları sattım. Fazla güven vermediler bana açıkçası ve yol sesinin normalden fazla olduğunu düşündüm. Bunlar şahsi görüşlerimdir çok fazla memnun olan kullanıcı olduğunu da biliyorum.
Benim fikrim Türkiye'de lastik seçimi en yumuşak olana göre (dunlop, good year vb) değil en optimum olana göre seçilmeli. Ben yıllardır P7 ve P Zero kullanıcısıyım. Bu sefer de yeni P1 alacağım bakalım nasıl olacak? Yollarımızın yüksek kalitesinden dolayı özellikle de 225/45/17 gibi iddialı jantlarda yumuşak lastikler balonu koyveriyor çok çabuk.