Otomatik Şanzıman Problemi

cantekin67

New member
Merhaba Arkadaşlar,
Satın alacağım Kia Ceed 2011 128 HP'lik modelin otomatik şanzımanında ufak bir problem var.
Aracın ileri yönde vites geçişleri problemsiz ve sarsıntısız. Yalnızca belirli bir km yaptıktan sonra yani yağ ısındıktan sonra vitesi geri konuma aldığımızda geçiş sert ve sarsıntılı oluyor ve her zaman aynı problem yaşanmıyor.
Servise sorduğumuzda yağ ve filtresi değiştiği taktirde sorunun düzelebileceğini dile getirdiler.
Aracın KM'si 200.000 ve uzun yol aracı, şehir içi görmüş bir araç değildir.
Konu hakkında faydalı bilgilerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

İyi günler.

slhyldz

New member
2011 modeller 115 hp yani eski kasa olmasi lazim.Aracin sanzuman bakimlarida her 45.000 km de bir yapilmasi gerekiyor. Bu bakimlar yapilmismi? Aracin gecmisi biliniyormu?

cantekin67

New member
Merhaba,
Araç ruhsatta 94kw olarak geçiyor, DSL CONCEPT olarak yazıyor.
Aracın sahibi yakın bir dostum. Kendisinin ifadesine göre son şanzıman bakımını aksatmış, ama 10.000'de bir normal bakımını yaptırdığına dair tüm belgeler var elinde yalnız şanzıman bakımı yok. Kendi tecrübeme göre de yağ ve filtre değişimi sorunu çözecektir ama aracın otomatiği konusunda açıkçası tecrübem yok, kronik vs. arıza olmasından korkuyorum.
Araç sabit iken N-D arası geçiş çok iyi, süresiz.

inimicus

New member
Vakit geçirmeden bir şanzıman bakımına götürmeniz gerekiyor. Yağ değilse sorun, selenoidlerden olabilir. Bunun dışında bu modellerin belki de en sorunsuz aksamı şanzımandır.

cantekin67

New member
Yağ değişimi ve filtrenin ortalama maliyeti konusunda bir fikriniz varmı peki ?.

inimicus

New member
Serviste pek bir maliyet çıkmaz ama hakkıyla yapan iyi ustalar biraz fazla yağ kullanır hem temizlik hem değişim için. O zaman biraz daha tutabilir.

GT-I9100 cihazımdan gönderildi

slhyldz

New member
Şanzuman kapalı bir kutu. Yağ deriz ama başka bir şey çıkma ihtimali var. Mutlu'nunda dediği gibi selenoidde olabilir. Başka birşeyde. Istanbul da olsanız anlayan yer çok biliyorum ve olası bir sıkıntıda alternatifiniz çok. Peki aracı aldınız ve yağını, filtresini ( içerdeyse değişmez) sonrasında selenoidi değiştirdiniz. Sorun devam ederse ne yapacaksınız. Isparta otomobil sanayi konusunda nasıl bir yer. Aracı eğer çok ucuza alacaksanız ve o riske girmeye değer diyorsanız yetkili servise götürün ve şanzuman bilgileri görünüyorsa, selenoidler çalışıyormu, yağ basıncı vs. bir baksınlar. Sorun yoksa bakımını yaptırıp alabilirsiniz. YAğ değişimi işçilik hariç en fazla 100-150 tl tutacak birşeydir. (kullandıkları yağ miktarına göre değişiyor)

cantekin67

New member
Merhaba,
İş gereği sürekli geziyorum, Antalya'da da sanayici dostlarım var. O yüzden eğer ciddi bir problem var ise çözüm konusunda sorun yaşamayacağımı düşünüyorum. Aracı servis kontrol ettiğinde yalnızca yağının değişmesi gerektiğini söylediler, umarım öyle olur.

inimicus

New member
Geziyorsanız, burada Ankara'da da sıkı bir usta var: Kamil Usta. Ona da gösterebilirsin.

ErkanKASIM

New member
Aracın garantisi olması lazım ? diye düşünüyorum.. varsa servis ne diyorsa onu yapın derim.. ve düzelmezse.. Garantiden aksaklığı gidersinler.. eğerki.. garanti yoksa.. Servisle özel servis arasında fiyat farkı çoksa.. dışarda iyi bir ustanın elinde özel bir serviste baktırın gerekenleri yaptırın artık yağınımı değişir başka bişeymi onu bilemem.. sorun başka birşeyse bulur söyler size..

cantekin67

New member
Araç 200.000 KM de 2011-1.ay da alınmış, garanti durumu nedir ?.

rayen

Super Moderator
Garanti 150.000 km ye kadar. Bakımlar düzenli olarak yetkili serviste yapıldıysa belki garanti kapsamında değerlendirme yapılabilir.

ceyhunkeskin

New member
Eğerki araç ilk çalıştığında geri viteste vurma yapmıyorsa sorun kesinlikle yağ.... Tecrübe ile sabittir;)

ceyhunkeskin

New member
Yağ kodunu tam hatırlamıorm ama mobil atf diye başlıyordu. Servise götürmeyin, normal bi usta da değişimi kolayca yapabilir. Forumda bir arkadaş yağ değişiminin nasıl olacağı ile ilgili bilgi vermişti. Okumanızı tavsiye ederim. Yağ değişimi esnasında araç N de olacak, atlamayın lütfen

cantekin67

New member
Teşekkür ederim, nasipse aracı haftaya teslim alacağım, ilk işim yağ değişimini yaptırmak olacak. Zaten diğer tüm bakımları geçtiğimiz hafta yapıldı.

khf

New member
Merhaba.

2012 Motion otomatik şanzımanın yağ filtresi olup olmadığını bilen var mı acaba?

khf

New member
Arkadaşlar tekrar sormak istiyorum; bir 2012 Motion dizel otomatiğin şanzımanında filtre bulunuyor mu? :)

slhyldz

New member
Filtre bulunmasına bulunuyorda, içtenmi dıştanmı onu servisi arayarak öğrenebilirsin. İçtense değiştirilemiyor.

yalcin

New member
[MENTION=2102]cantekin67[/MENTION] bey aracı satın aldınız mı? hayırlı olsun! ben şahsen 200.000 km. deki ceed i merak ediyorum ? motorla alakalı bir sıkıntısı varmı, mekanik anlamda yürüyen aksamlar ne durumda ? motor gürültü oranı yükselmiş mi rahatsızlık veriyormu acaba?