Motordan 1750 - 2000 devir bandında gelen "takırtı" sesi

Gökhan Turunç

New member
Selamlar,
Yaklaşık 2 ay önce 2011 model Cee'd Concept aldım. Araç 58.500 km'deydi. 2 aylık süre içerisinde 3 bin km yol yaptım sayılır. Bu süreç içerisinde dikkatimi çeken 2 husus oldu. Hem 1750 - 1900 devir bandında gelen turbo ıslık sesi, hem de yine bu aralıklarda gaz verince bariz belli olan acı bir ses var. Sanki bir parça boşlukta ve sallanınca sağa sola çarpıyor tarzı. Daha önce 2009 model Accent Era CRDI kullanıyordum ve CRDI motorun motor sesine aşinayım. Turbo ıslık sesinin kısmen normal olduğunu biliyorum ancak olmamasını yeğlerim. Servisle bu konuyu 75 bin km bakımında konuşacağım zaten -- turbo değişimi talep edeceğim -- . Ancak diğer ses hakkında bir bilgim yok. Yardımlarınızı bekliyorum :)

Berkan

New member
turbonda bişey yok ıslık sesi gayet normal torkun gelmeye başladığı 1900 devire dogru gelen ıslık sesi dedigin turbonun emiş sesidir yani turbonun dolmaya basladıgının isaretidir . yokus yukarı cıkarken yada düzde (ozellikle 2 ve 3.vteste net duyarsın) aracını 1500 devirin altından itibaren dip gaz yaparsan o sesi alırsın

video koyuyorum bak cok net anlasılan ornegi gazdan soranki vutututu :D yapanda blowoff oda normal aracında takılı olmasa bile 1 ve 2 duyman mümkün turbondan otarz ses

[video=youtube;iT0DaOaLZgQ]http://www.youtube.com/watch?v=iT0DaOaLZgQ[/video]

diğer sesin neoldugnu anlamadım video falan cekersen yardımcı olabilirm ama turbonda büyük ihtimalle sapa sağlam.motor sıcakken arkadan beyaz duman falan atmıyorsan sıkıntı yok.yada var olan ıslık sesinin her devirde her viteste duyuyosan gidicidir :) (bir ihtimal hortum yırtılmasından dolayı basınc kacırdıgından yapabilir kontrol ettir diyecem ama ozamanda araban kesilir ve gücten düşer anlık )

Serkan OĞUZ

New member
Anlattıklarınızdan yola çıkarak bence garanti kapsamı içindeyken en kısa sürede gidip göstermenizi tavsiye ediyorum.Benimde önceki aracım Kia Rio idi, biliyorsunuz Era ile aynı motor zaten.Arabayı gereğinden fazla dinleyen ve ufak bir degisikliği hemen farkeden biri olarak 3 seneden fazla süre kullandığım aracımda bahsettiğiniz tarzda hiç ses duymadım ve sağa sola çarpma seside duymadım.Berkan arkadaşımızın dediği gibi herhangi bir sorunda olmayabilir ancak videodaki araçlar üst düzey performans turboları olduğu için ses kıyaslaması yapmak pek doğru olur mu emin olamadım.

Gökhan Turunç

New member
turbonda bişey yok ıslık sesi gayet normal torkun gelmeye başladığı 1900 devire dogru gelen ıslık sesi dedigin turbonun emiş sesidir yani turbonun dolmaya basladıgının isaretidir . yokus yukarı cıkarken yada düzde (ozellikle 2 ve 3.vteste net duyarsın) aracını 1500 devirin altından itibaren dip gaz yaparsan o sesi alırsın

video koyuyorum bak cok net anlasılan ornegi gazdan soranki vutututu :D yapanda blowoff oda normal aracında takılı olmasa bile 1 ve 2 duyman mümkün turbondan otarz ses

[video=youtube;iT0DaOaLZgQ]http://www.youtube.com/watch?v=iT0DaOaLZgQ[/video]

diğer sesin neoldugnu anlamadım video falan cekersen yardımcı olabilirm ama turbonda büyük ihtimalle sapa sağlam.motor sıcakken arkadan beyaz duman falan atmıyorsan sıkıntı yok.yada var olan ıslık sesinin her devirde her viteste duyuyosan gidicidir :) (bir ihtimal hortum yırtılmasından dolayı basınc kacırdıgından yapabilir kontrol ettir diyecem ama ozamanda araban kesilir ve gücten düşer anlık )

Önceki aracım Era'yı aldığım zaman da turbosundan ıslık sesi geliyordu. Fark edince servise götürüp, garanti kapsamında değiştirmiştik ve ıslık sesi kesilmişti. Cee'd için de aynısı yapmam gerekecek gibi; diğer motor gruplarının turbolarından bu derece ıslık sesi gelmiyor. Asıl diğer ses beni korkutuyor. Video imkanım olursa yüklerim en kısa sürede.

Gökhan Turunç

New member
Anlattıklarınızdan yola çıkarak bence garanti kapsamı içindeyken en kısa sürede gidip göstermenizi tavsiye ediyorum.Benimde önceki aracım Kia Rio idi, biliyorsunuz Era ile aynı motor zaten.Arabayı gereğinden fazla dinleyen ve ufak bir degisikliği hemen farkeden biri olarak 3 seneden fazla süre kullandığım aracımda bahsettiğiniz tarzda hiç ses duymadım ve sağa sola çarpma seside duymadım.Berkan arkadaşımızın dediği gibi herhangi bir sorunda olmayabilir ancak videodaki araçlar üst düzey performans turboları olduğu için ses kıyaslaması yapmak pek doğru olur mu emin olamadım.
Çok iyi tarif edemiyorum, en iyisi fırsatını bulunca videoya kaydetmek :)

Serkan OĞUZ

New member
Çok iyi tarif edemiyorum, en iyisi fırsatını bulunca videoya kaydetmek :)
Tabii ki dediginiz gibi en sağlıklısı öyle olacak ama video çekmeside ayrı bir dert:) Farklı marka motor gruplarıda emin olun çok farklı değil.Eski çalıştığım şirketin tüm araçları Renault grubu sıfır araçlardı ve hepsinde turbo sesi bariz şekilde belli oluyordu.Kia motorları gerek sağlamlık, dayanıklılık ve güç,gerekse en sessiz dizel motorlar olmasıyla bence oldukça kaliteli motorlar.

alperenkaracahan

New member
Selamlar,
Yaklaşık 2 ay önce 2011 model Cee'd Concept aldım. Araç 58.500 km'deydi. 2 aylık süre içerisinde 3 bin km yol yaptım sayılır. Bu süreç içerisinde dikkatimi çeken 2 husus oldu. Hem 1750 - 1900 devir bandında gelen turbo ıslık sesi, hem de yine bu aralıklarda gaz verince bariz belli olan acı bir ses var. Sanki bir parça boşlukta ve sallanınca sağa sola çarpıyor tarzı. Daha önce 2009 model Accent Era CRDI kullanıyordum ve CRDI motorun motor sesine aşinayım. Turbo ıslık sesinin kısmen normal olduğunu biliyorum ancak olmamasını yeğlerim. Servisle bu konuyu 75 bin km bakımında konuşacağım zaten -- turbo değişimi talep edeceğim -- . Ancak diğer ses hakkında bir bilgim yok. Yardımlarınızı bekliyorum :)
Hocam bende de aynı sorun var (2011 motion ) belirttiğiniz devirlerde araca yük binince yapıyor özellikle yokuş çıkarken geçen yıl fark etmiştim servise gittim yazılım güncellemesi yaptılar bi ara kayboldu şu anda gene var artık çok umursamıyorum. bu arada enjektörden kaynaklandığını söylemişlerdi. ama aracım 2 kere volant kırdı. onunla alakalı mı bilmiyorum. inşallah somut birşey söylerler. iyi günler

Herakles

New member
Turbonun balans ayarından kaynaklandığını düşünüyorum... Turbonun hava emiş hattını söküp turbo mili kontrol edilmelidir ileri geri hareket Yada yukarı aşağı hareket varsa turbonuz gidicidir

berkural34

New member
2011 model arabanın turbosunu garantiye sokmazlar büyük bir ihtimal , haberiniz olsun. Eğer servisle ilişkileriniz iyiyse , belki değiştirirler . 2 seneden sonraki garanti resmen hiçbir işe yaramıyor

Berkan

New member
abi bende olmayabilir kısmı için ornegi verdim sonucta oda buda aynı aynı turbo gücleri farklı olsada işlevler aynı.sadece güçlü oldugu için daha üst devirlerde doldurdugu için net duyuluyor

Serkan OĞUZ

New member
Evet bende o konuda emin olamadım.Bana kalsa böyle ses versin canıma minnet:)

Gökhan Turunç

New member
Hmm, bende yük durumu söz konusu olmuyor. Genelde tek kişi kullanıyorum aracı. İyi dilekleriniz için teşekkürler.

Gökhan Turunç

New member
Cevap: Re: Motordan 1750 - 2000 devir bandında gelen "takırtı" sesi

Turbonun balans ayarından kaynaklandığını düşünüyorum... Turbonun hava emiş hattını söküp turbo mili kontrol edilmelidir ileri geri hareket Yada yukarı aşağı hareket varsa turbonuz gidicidir
İnşallah turboda bir sorun yoktur, varsa da garanti kapsamında değiştirirlerse benim için sorun yok :) Önceki aracımı aldıktan sonra turbosunu garanti kapsamında değiştirmiştim ve sıfır ses ile 2 yıl kullanmıştım.

Gökhan Turunç

New member
2011 model arabanın turbosunu garantiye sokmazlar büyük bir ihtimal , haberiniz olsun. Eğer servisle ilişkileriniz iyiyse , belki değiştirirler . 2 seneden sonraki garanti resmen hiçbir işe yaramıyor
Aracı Ataşehir Oğuşlar'dan aldım; böyle bir durumda yardımcı olurlar diye düşünüyorum :/

Berkan

New member
Hmm, bende yük durumu söz konusu olmuyor. Genelde tek kişi kullanıyorum aracı. İyi dilekleriniz için teşekkürler.
yük durumu araca birinin fazladan binmesi yada ekstradan agırlık olması değil.

(tabi onlarda baska bir etkende mevzusu geçen o değil:) )

aracın üstüne binen yük, örnek olarak: yokus yukarı cıkman gibi durumlar