Manuel şanzuman vibrasyon sesi ve çözümü

slhyldz

New member
Merhaba;

6 aydır yaşadığım bir problem bu. Forumda bu problemi yaşayıpta sessiz kalan diğer arkadaşlar gibi bende ilk başlarda önemsememiştim. Taki 24.09.2014 tarihinde Ufuk (@Palermo75) konu açana kadar.

Saolsunlar Erbek otomotiv sorunun sebebini ve çözümünü üretti. Aracım garanti dışı olduğundan ve o anda param olmadığından bırakmamıştım. Ufuk geçtiğimiz ay garantiden yaptırdı. Yeni nesil bir şanzuman gelmiş. Eskisinden farklıymış. Kapakları ile beraber komple bilyalarını 1800 tl fiyat ile ücretsiz değiştirmişler. Birde garanti kapsamında olmayan araçlar için değişim yapmadan tamir yapılıyor. Oda yaklaşık 500 tl tutuyor. Kapakları söküp tornacıya veriyorlar.
Şuana kadar benim bildiğim 5 kişide bu sorun var. Hatta bir arkadaşta mahkemelikmiş. Kia clup ta birçok araç sahibide bu konu hakkında soru sormuşlar. Sadece ceed değil kianın birkaç modelinde var.

Kia Çelik motor ile ilk yazışmalarımda maalesef aracınız garanti dışı olduğundan değişim yapamayız, aracımızdada böyle geri bildirimler yoktur. Kronik bir arıza değildir vs… aynı gün geri dönüşü alınca ertesi gün doğru Çelik motora gittim. Bir müşteri temsilcisi ile yaptığım görüşme sonucunda (şanzumana hiç dokunulmadığını , yapılan servis dışı bakımlarının yağ değişimi olduğunu söyleyip, iyi niyet garantisi ile onarım talep ettim.) üç gün oldu cevap bekliyorum.

Forumdaşlarımdan ricam, bu sorunu yaşayan arkadaşlar burada belirtsinler. Organize olalım ve servisin kapısını aşındıralım. İleride daha büyük sorun çıkaracak olan bu arızayı en azından herkez bilsin. Kullanıcının suçu olmayan bir arıza için neden binlerce lira paramızı verelimki.

Arıza : Şanzuman bilyasının takıldığı kolonda, şanzuman yüke bindiğinde ( 1800-2000 devir aralığında gaza yüklenilince) bilyanın orada çıkardığı titreşim sesi. Tam anlamadım ama bilyanın sabitlendiği yer ile alakalı. Yavaş yavaş başlayan bu ses zamanla artmaya ve rahtsız etmeye başlıyor.

Çözüm1 : Garantiden alt üst kapak ve bilya değişimi.
Çözüm2 : Garanti dışında tornacıda yapılan onarım. (500tl)

Not : Lütfen aracı şöyle kullan böyle kullan diye yorum yapmayalım. Herşeyi çok açık yazdım.

leonine25

Active member
bu problem hangi modelleri kapsıyor...
Ben henüz rahatsız edici bir ses duymadım ama eski ve yeni kasalarda kronik bir konu ise üzerine düşelim
Birde aracın 2012 model. yasal garantisi bitti sanırım kia özel garanti devam ediyor olmalı... Ha kia özel garanti bunu kesin ve kesin kapsamıyordur :)

dellobaltino

New member
ya ben de pek farkedemedim böyle bir ses, arabanın seslerine daha aşina insanlar bunu farkedebilir sanırım. yine de kullanırken kulaklarımı 4 açayım. duz yol eğim farketmiyor değil mi

Palermo75

New member
ya ben de pek farkedemedim böyle bir ses, arabanın seslerine daha aşina insanlar bunu farkedebilir sanırım. yine de kullanırken kulaklarımı 4 açayım. duz yol eğim farketmiyor değil mi
Özellikle rampa yukarı hatrı sayılır bir ses alıyorsunuz ama düz yol'da da aynı sesi azda olsa yapıyor.
Araç hızını aldıktan sonra sabit vites'de ve rampa aşağı sorun yaşanmıyor

Benim aracımdaki ses cidden rahatsız ediciydi @slhyldz Salih'in aracınıda test etme şansım oldu onun aracındaki ses nispeten benim aracıma göre az ama aynı sorun diyebilirim.

kahraman

New member
sayın arkadaşlar bu sorunla alakalı benim başıma gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir.bu ses yüzünden önce kavga dövüş debriyaj baskı balata değişti devamında ses gitmedi bu sefer şanzıman tamir edilecek dediler kabul etmedim yine kavga dövüş sıfır takıldı fakat gelen şanzıman da güncel değil eskiymiş sonuçta arıza devam etmek bir yana birde araca sente atladı diyerek bana teslim ettiler bunlar sonucunda bende gerekli başvuruları yaparak en doğal hakkımı kullanarak davamı açtım şuan sorun devam ediyor 24.02.2015 tarihinde ilk duruşma olacak gelişmeleri sizinle paylaşacağım bu arada bu sorunlar başlaması okadar fazla değil araç 5000 km de iken başladı belirteyim.

kahraman

New member
aracım 2012 ceed motion 115gb bahse konu sesi paylaşıyorum arkadaşlarhttps://www.youtube.com/watch?v=NcdOGBdpBsM

Gökhan Turunç

New member
Cevap: Re: Manuel şanzuman vibrasyon sesi ve çözümü

bu ses şanzıman değişip sente atladı dedikten sonra bir hafta boyunca devam etti ve aracımda performans die birşey kalmadıbu sesin neden kaynaklı olduğunu bilen varsa lütfen bilgi paylaşımında bulunsun https://www.youtube.com/watch?v=UP0PLgq6Xvw
Geçmiş olsun. İnsanlar arabalarına bu kadar para harcıyorken servislerin bu kadar duyarsız olması malesef üzücü. Buna benzer ses probleminden dolayı bende çok uğraştım ( Enjektör sesi ). 600 lira kadar masraf yaptım ancak olumlu bir sonuç alamadım ve aracımı satma durumundayım.

Gökhan Turunç

New member
Şunu kabul etmek gerekiyor ki Kia'da Quality Assurance / Kalite Kontrol konusunda ciddi sıkıntılar var. Şanzıman da, motorda bu tarz kronik sorunlar çıkıyor.

slhyldz

New member
Sorun çıkmasına bir şey diyen yok. Çelik motor neden kabul etmiyor bunu. Erdoğan Bey ne yapsın aracı daha sıfır sayılır.

kahraman

New member
arkadaşlar an itibariyle duruşma yapıldı.

itirazımızı devam ettirdik ve 17/04/2015 tarihine bilirkişi günü verildi, 2 hazirana dava günü verildi gün verildi gelişmelerden sizleri haberdar edeceğim

Palermo75

New member
arkadaşlar an itibariyle duruşma yapıldı.

itirazımızı devam ettirdik ve 17/04/2015 tarihine bilirkişi günü verildi, 2 hazirana dava günü verildi gün verildi gelişmelerden sizleri haberdar edeceğim
bence haklılıgınız bariz belli boyle yaparak çelik motor insanları kendisinden soğutuyor ve tabiki markadan.
İnşallah olumlu bir sonuç alacaksınız.

kahraman

New member
arkadaşlar eğer benzer sorun varsa gelin birleşelim hakkımızı beraberce arayalım isterseniz avukatım Fatih bey ile sizi görüştürebilirim sorun yaşayan arkadaşlara da yardımcı olmak ister

Palermo75

New member
arkadaşlar eğer benzer sorun varsa gelin birleşelim hakkımızı beraberce arayalım isterseniz avukatım Fatih bey ile sizi görüştürebilirim sorun yaşayan arkadaşlara da yardımcı olmak ister
eger benım yardımcı olabılecegım bır konu olursa memnunıyetle elımden gelen destegı verırırım.

slhyldz

New member
Evet benim aracı garantiye almıyorlar. 13 gün beklettiler ve sonunda ben arayınca olmaz dediler. Çelik motoru bu ilgisiz tavırlarından dolayı kınıyorum.

slhyldz

New member
Sonunda şanzumanı kia Erbekte yaptırdım.
Vibrasyon sorunu + baskı balata toplamda 1150 ₺ tuttu. Sonuç iyi. Ses gitti. Tamir süresi 2 gün.

khan

Member
Arkadaşlar bu ses rölantide de oluyor mu? Sanki benim de rölantide ses arttı gibi, belki de evham yapıyorum bilemiyorum.

slhyldz

New member
Yok. SAdece giderken maksimum torku verdiği devirde ani hızlanmalarda, veya yokuş çıkarken yine o devirde oluyor. Detayları sayfanın başında

khan

Member
[MENTION=1857]slhyldz[/MENTION] Evet detayları okudum da [MENTION=1145]kahraman[/MENTION] ın "bahse konu ses" diye paylaştığı sadece ses olan ilk videoyu dinleyince sorma gereği duydum. Çünkü videoda rölantide çalışıyor araba.

kahraman

New member
sayın @
khan benim aracımdaki ses rolantide gelmekte ve vitesi bir törpü ile törpülüyormuş gibi his veriyor dava ya gelinde 2016 5 aya gün verildi tekrar bilirkişi raporu alınacak ilk rapor da tarafıma olumlu bir sonuç aldım allahın izniyle ikinci bilirkişi raporuda lehime olur desteklerinizi esirgemeyen herkese sonsuz teşekkür ederim