Kia ve hyundainin kendini baya geliştirdiği bir gerçek. BAzı konularda avrupalı rakiplerinden ileride, bazılarında da gerideler.
Mesela yol tutuş denince avrupalılar hep bir tık ileride. Çünkü buna öncelik veriyorlar. PUG, Opel, VAG araçları genelde korelilerden sert yapıda, torsiyon çubuklu olanları bile daha iyi yol tutuyorlar, buna karşılık özellikle yurdumuz yollarında kullananlar konfor anlamında haklı olarak bu araçları eleştirirler çünkü iyi yol tutuş öncelikle sert süspansiyon demek. Koreliler ise genelde daha yumuşak olduğu için konforlu oluyorlar ama yol tutuştaki zaafları özellikle de geyik testi gibi durumlarda ortaya çıkıyor.
Kendimden örnek vereym, astra J 1.3 cosmo'ya motor nedeniyle 2 ay dayanabildim ama arabanın tokluğuna ve özellikle de yol tutuşuna diyecek yoktu. Arka süspansiyon tam bağımsız değil ama watts sistemi var. O olmasa bile (güncel editionlarda yok mesela) kötü yol tutmuyor. ARkayı koparamıyorsunuz. Çok zorlasanız önden kayıyor.
Öte yandan ceed'de de motor var. Konfor var. Direksiyon çok yumuşak. Bu üçlü özellikle ş.içi kullanım zevkini baya yukarı çekiyor ve insana arabasını sevdiriyor. Ş.dışı ise astranın verdiği güvenin %70-80'ini ancak verdiğini düşünüyorum. Ş.içinde sert girdiğim virajlar var. Mesela göbekten dönerken zorladığım belli yerler var. Astra kaymıyordu, çok zorlasam önden biraz işte... Ceed ile 1 ayda 4 defa bahsettiğim tarz dönüşerde arkayı kaybettim

Lastiklerim sertleşmiş ama aynı lastikler (ventus s2) astranın da üzerindeydi. Üstelik ceed arkayı bırakınca esp de devreye girmedi kendim topluyorum
Şu da var ki önüme yine 2 arabayı koysalar ceedi alırım. Bi şekilde kendini sevdirdiğini düşünüyorum. Özellikle motoru "çok yakıyor" "çağ dışı" gibi eleştirirler forumlarda ama ben tam tersi düşünüyorum. Turbo dizeller arasında devir çevirseniz bile gürültü yapmayan nadir motorlardan. Hem de dayanıklı. 200+ binde sattım ceratoyu, hala milim yağ eksiltmezdi, it gibi de çekerdi
Yol tutuş zaafını ceratoda da yaşadım. hatta bi keresinde araçta 5 kişiyken 90'la girdiğim bir virajda arkayı saldı, Allah'tan topladık. Sonra lastik olarak Lassadan Conti CPC5'e geçince yol tutuş zaafını baya bi giderdik. 1 sene CPC5 ile (satana kadar) iyi tutundu araç. Şehir içi aynı virajlarda kopmaz oldu. Ceed'de de bu zaaf lastik ile minimize edilebilir. Ama bizim araçlarda öncelikle yay şart sanki...