Merhaba,
Serviste yarın aracımın yağını değiştirmeyi düşünüyorum.
Servis 5w40 koymak istiyor, 5w30 ince gelir diyor. Araçta partikul filtresi yok diyor.
Araçla yaklaşık yılda 10000 km yapıp yine bu zamanlarda yağını değiştiriyorum. Yazın İzmir tarafına gidiyor, çoğunlukla İstanbulda kullanıyorum.
Siz ne tavsiye edersiniz ?
Ertesi gun bakımını yaptırmaya servise gittim.
Dpf olmadigindan 5/40 koyacaklarini soylediler. Tamam dedim. Bir kac saat sonra aradilar.
Bu modelin bu serisinde dpf var dediler.
5/30 koyacaklarını soyledıler. Aracı teslım aldım. Birkaç gün sonra bazı arkadaşların başına geldiğini bildiğimden dolayı aracı düz zeminde bırakarak işe gittim. (Ortalama 100-150 km yol yaptım.)Yaklaşık 8 saat sonra yağa baktım. Yağ F nin iki parmak üstünde idi. Çelik motor yol yardımı aradım. Durumu anlattım. Onlarda bulunduğum lokasyondaki birini bağladılar. Adama anlattım. Fazla yağın cekilmesi lazım dediler. Bu saatte hizmet veremeyeceklerini yarın halledebileceklerini söylediler. Ailemle uzak bir yerdeydim. Riske girmemek adına benzinlikte motor sıcakken f nin altına inene kadar komprosör ile yağ çubuğunun olduğu yerden cektirdim. Yaklaşık olarak galiba 300 gr. Ertesi gün servisi aradım. Olayı anlattım. Dedikleri senin araba dpf li.Yanlış yapmışsın. Aracı kenara çekip buraya cektirecektin dediler. Bende arabaya binip bakımı yaptırdığım servise götürdüm. (Yağ çektirdikten sonra ortalama 100-150 km yaptım.) Çıkmak üzere olduklarından bilgisayara bağlayamayacaklarını söylediler. Usta geldi. Araç 15- 20 dakika düz zeminde durmuştu. Yağ çubuğu ile kontrol yaptığımızda f nin yaklaşık yarım/bir parmak üstünde idi.
Dpf de bozulmuş olabilir dedi yada fazla yağda konmuş olabilir dedi.Şuan bakamayacağını fazlz yağı çekebileceğini söyledi. Aşağıya getirip biraz sonra geldi. Yağdan biraz cektiğini yağı arada bir kontrol etmemi, 3-4 gün sonra gelmemi söyledi. Ertesi gün pazardı. Ben 50 km bile yol yapmamıştım. Düz zeminde iki saat durduktan sonra kontrol ettim. Bi önceki günkü hali gibiydi. (Yaklaşık yarım parmak) F deki yuvarlağın hemen altına gelene kadar yağı (200-300 gr) cektim.Bu güne kadar 150-200 km yol yaptım. Düz zeminde aracı stop ettikten 5 dakika sonra e ile f nin ortasının biraz yukarısında. 2 saat sonra f nin 3 ml civarı üstünde. Servise çağırdığı için bugün gittim. Yağı gösterdim. Çekmemem gerektiği söylendi.
Aracı ben getirmeden daha önce araştırmışlar bunlarda dpf yokmuş. Katalatik konvektör varmış. Yağ durunca vgenleşiyormuş. ondan fazla gösteriyormuş. Enjektörlerin mazot karıştırma ihtimaline karşı bilgisayara bağlayıp arıza varmı diye baktılar. Bişey gözükmüyormuş. 1 hafta sonra yeniden çağırdı. Haftaya uzun yola çıkacağımdan muhtemelen servise gidemeyeceğim.
Şimdi hata bende mi, arabada mı, serviste mi ?